Conferința jubiliara cu participare internațională “Academicianul – Boris Gaina la 70 de ani”

Pe data de 15 septembrie 2017 in incinta “V Continental” Business Center a avut loc evenimentul – Conferința jubiliara cu participare internațională “Academicianul – Boris Gaina la 70 de ani”, organizată de Academia de științe a Moldovei, oficiul național al viei și vinului, și Institutul Național pentru viticultură și vinificație.

Cunoscutul savant şi unul din protagoniștii principali ai oenologiei autohtone, cel care a îmbogățit cunoașterea în viticultură și vinificație, academicianul Boris Găină, academician-coordonator al Secției științe agricole a AȘM, doctor habilitat în ştiinţe tehnice, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, membru de onoare al Asociației Viticultorilor și Vinificatorilor din Beaujolais (Franța), și-a sărbătorit vârsta de 70 de ani de la naștere.
Cele șapte decenii de viață, omagiatul și le-a aniversat alături de colegii-academicieni, reprezentanți ai Președinției, Parlamentului, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, directori ai institutelor de cercetare, rectori și prorectori ai instituțiilor superioare de învățământ, în frunte cu prețedintele Consiliului Rectorilor, academician Grigore Belostecinic, directori de agenții, oficii și centre de cercetare, profesori, prieteni de crez și de viață, discipoli, rude, apropiați. Academicianul a fost cu atât mai surprins, cu cât la evenimentul său aniversar au venit pentru a-l ura de sănătate și viață lungă și prieteni și experții în domeniul său din România, Ucraina, Federația Rusă, Germania.

O colecție de mărturii care dovedesc personalitatea complexă și de notorietate a omagiatului Boris Gaina a fost expusă de acad. Teodor Furdui, președintele Sfatului Academicienilor, prim-vicepreședinte de onoarea al AȘM. „L-am cunoscut nu doar ca un savant notoriu, care face cinste țării noastre, dar și ca un om cu literă mare. Știe a conlucra cu toți, nu supăra pe cineva, dimpotrivă, creează o atitudine socială benefică pentru toți cei cu care colaborează. E o plăcere să lucrezi cu dumnealui”, a remarcat acad. Furdui, menționând impresionantul palmares de 35 de mărci de vin, monografiile savantului, lucrări de importanță excepțională pentru studiul modern al domeniului, căruia și-a consacrat întreaga viață, manuale de căpătâi ce vor rămâne în istoria științei și culturii noastre.

Acad. Gaina a fost felicitat de președintele țării, prin intermediul consilierului  prezidențial, Ion Perju, ex-viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.„Ablegația cu care v-ați consacrat timp de mai multe decenii domeniului vinificației, fiind unul dintre fondatorii Uniunii Oenologilor din Republica Moldova, sacrificiile de care dați dovadă și cunoștințele enciclopedice pe care le posedați, dar și rezultatele remarcabile pe care le-ați obținut în domeniul oenologiei v-au adus titlul binemeritat de continuator al tradițiilor școlii moldovenești de enologie”, se arată în mesajul președintelui țării. Consilierul i-a urat omagiatului putere de muncă, succese în activitate, multă sănătate, bucurii și prosperitate. În context, oficialul i-a adresat felicitări și cu ocazia conferirii distincției de stat, Ordinul „Gloria Muncii”, distincție cu care a fost decorat de Ziua Independenței R. Moldova.

Evenimentul a finalizat cu o degustare de struguri, vinuri și divin-uri. Aniversarea s-a remarcat prin faptul că, la inițiativa jubiliarului, oaspeții au fost îndemnați respectuos să substituie cadourile și florile, cu cărți, deși invitații, pe lângă cărți, i-au dăruit sărbătoritului și foarte multe alte cadouri originale, personalizate chiar. Volumele adunate, academicianul intenționează să le dăruiască bibliotecii gimnaziului din satul natal Chițcanii Vechi, unde este și Cetățean de Onoare.

Academicianul Boris Gaina a mulțumit tuturor pentru că i-au fost alături la marcarea acestui hotar al vieții, dar și pentru darul de a cunoaște cartea, gestul fiind unul foarte inspirat și binevenit, deopotrivă, cunoscând situația în care se află școlile satelor noastre. Și dacă tot se spune că dar din dar se face rai, toți invitații au primit în dar câte o carte „Academicianul Boris Gaina - 70 de ani”, editată cu prilejul aniversării sale.

De menționat și faptul că în ziua în care și-a sărbătorit 70 de ani de la naștere, acad. Boris Gaina  a fost decorat de către ÎPS Mitropolit Vladimir, cu Ordinul „Meritul bisericesc”, de gr. III, pentru activitatea rodnică și sârguincioasă întru susținerea valorilor moral-creștine în societate.

V Continental Business Centru – Imaginea unei afaceri de succes!

TOP